La fundació d’Esquerra Verda reuneix més d’un miler d’inscrits

El referent del Partit Verd Europeu a Catalunya neix de l’impuls de militants del PSUC i ICV amb els objectius de liderar l’ecologisme polític i enfortir l’espai dels Comuns 

Una assemblea telemàtica en dos temps debat avui els estatuts i el manifest polític i el 20 de març escollirà la direcció del nou partit ecosocialista i ecofeminista 

Més d’un miler de persones inscrites han participat aquest dissabte en l’assemblea fundacional d’Esquerra Verda, referent del Partit Verd Europeu a Catalunya. Després de debatre avui el manifest polític i els estatuts del nou partit ecologista vinculat a l’espai dels Comuns, Esquerra Verda (EV) culminarà la seva constitució dissabte vinent amb l’elecció dels seus òrgans de direcció. 

L’assembla fundacional conduïda per una Mesa formada per l’Anna Martin, el Manel Pérez, l’Arnau Martí, la Mireia Marin i presidida per la Laia Ortiz i es desenvolupa telemàticament entre dos caps de setmana a través del portal web del nou partit (www.esquerraverda.cat) per complir amb totes les mesures de prevenció davant la pandèmia de covid-19. Constituïda en plenari virtual, l’assembla ha debatut avui en deu comissions de fins a un centenar de persones cadascuna els documents polítics i organitzatius i el 20 de març votarà les resolucions polítiques i els integrants del seu consell nacional i de la direcció executiva, a la que es poden presentar candidatures fins el mateix dia 20. 

Després d’un procés de gestació de mesos, pilotat per un col·lectiu de persones procedents del PSUC i de l’extinta ICV, Esquerra Verda neix com “un partit democràtic, d’esquerres, ecologista, catalanista, republicà̀, feminista, municipalista i internacionalista”. Així s’explicita en l’article 1 dels estatuts debatuts avui, que també explicita que “els homes i dones d’Esquerra Verda fan seva la cultura política i la tradició de lluita i de govern de l’esquerra catalana, de l’ecologisme, del feminisme i del moviment obrer, representats en la trajectòria d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i l’Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra (ENE)”. 

Així mateix, i com a “força política ecologista, sobirana i plural, que forma part del Partit Verd Europeu”, en els seus estatuts EV es declara “compromesa amb totes les persones que volen transformar el món, superar el capitalisme i que comparteixen els valors de la justícia social, la pau, la igualtat, la radicalitat democràtica, la llibertat, la laïcitat i la solidaritat i que vol construir una societat basada en la democràcia, el socialisme, el feminisme i l’ecologisme”. 

El manifest polític d’EV explicita que els seus objectius són “crear un referent i una eina per a l’ecologisme polític a Catalunya” amb una aposta clara “per l’ecosocialisme i l’ecofeminisme” i amb voluntat “d’anar més lluny encara”. Definit com “un partit nacional català, una organització sobirana i independent que de manera autònoma i mitjançant el debat democràtic de la seva militància defineix les seves polítiques, totes aquelles activitats pròpies d’una organització política i les seves normes organitzatives i estatutàries”, el manifest fundacional d’EV diu sentir-se “hereu dels corrents de pensament i polítiques emancipadores presents al llarg de la història del nostre país”. 

Així mateix, Esquerra Verda es funda amb l’explícit compromís de reforçar la construcció de Catalunya en Comú i d’enfortir la presència institucional de l’espai dels Comuns, especialment a escala municipal. Així ho diu el manifest fundacional: “Una de les principals prioritats de l’Esquerra Verda és l’enfortiment del projecte de Catalunya en Comú així com de les candidatures i grups institucionals d’En Comú Podem”.