Esquerra Verda reuneix 200 persones en la seva I Conferència Nacional

Durant la Conferència es va aprovar per unanimitat una estratègia d’ecosocialisme actiu per a la neutralitat climàtica

Esquerra Verda (EV) ha celebrat aquest dissabte, 19 de novembre de 2022, la seva primera Conferència Nacional que ha aplegat a Barcelona, a la seu de CCOO de Catalunya, una mica més de 200 persones que han debatut i aprovat per unanimitat el document Catalunya 2040: ecosocialisme actiu per a la neutralitat climàtica. Un any i mig després del seu naixement com a partit polític en una assemblea que, per culpa de la pandèmia de covid-19, va ser forçosament telemàtica, aquesta conferència nacional d’Esquerra Verda ha respost al múltiple objectiu de propiciar el debat polític ecosocialista en clau catalana i europea, com el retrobament físic de bona part d’una militància.

La conferència ha donat compliment democràtic a una resolució aprovada en l’assemblea fundacional del 2021 que instava a aprofundir en els principis bàsics del referent de l’ecologisme polític a Catalunya. Així mateix, la conferència i el document aprovat, prèviament presentat en un consell nacional a l’octubre i debatut durant les darreres setmanes en diferents assemblees territorials de l’organització, així com en el marc de la Xarxa de Sindicalistes d’Esquerra Verda, de Dones d’Esquerra Verda i de Joves Ecosocialistes, serveixen com a preparació i aportació catalana al VI Congrés del Partit Verd Europeu, que se celebra a primers de desembre a Copenhagen. Esquerra Verda, membre de ple dret del Partit Verd Europeu i referent seu a Catalunya, participarà amb una delegació pròpia al Congrés de Copenhagen al costat d’observadors o convidats actius com Catalunya en Comú i la vicepresidenta del Govern espanyol per Unidas Podemos i líder del projecte Sumar, Yolanda Díaz.

La Conferència Nacional d’EV, que han obert i tancat, respectivament, els coordinadors de la direcció col·legiada Anna Martín i Andreu Mayayo, ha comptat amb salutacions del Secretari General de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i de la nova Secretària General del Partit Verd Europeu, la italiana Benedetta de Marte, que va ser escollida el passat mes de juny precisament a proposta d’EV. La seva predecessora en la direcció dels Verds europeus durant els darrers vuit anys, Mar Garcia, que ara té responsabilitats en l’European Green Foundation, ha presidit la mesa de la conferència nacional d’EV. L’han acompanyada com a membres electes de la mesa el regidor de l’Ajuntament del Prat Rafa Duarte i la presidenta de Dones d’Esquerra Verda, Elisa Corral.

Tal i com han manifestat la coordinadora d’EV, Ana Martin, i la coordinadora de la ponència i membre també de la direcció col·legiada, Júlia Boada, el document Catalunya 2040: ecosocialisme actiu per a la neutralitat climàtica aprofundeix i concreta per al nostre país l’estratègia de descarbonització, de transició ecològica socialment justa i de lluita contra l’emergència climàtica que l’ecologisme polític planteja a escala europea amb l’horitzó de l’any 2040.

El text, de 50 pàgines, consta d’un preàmbul i una primera part de context global que analitza Europa i Catalunya en el marc de la crisi múltiple derivada de la pandèmia, de la guerra d’Ucraïna, de la crisi energètica, de l’emergència climàtica, de la incertesa econòmica i l’augment de les desigualtats, i de l’alerta democràtica per l’ascens dels populismes i l’extrema dreta. Seguidament, el document se centra en fer anàlisi i propostes en clau catalana sobre energia, transport, indústria, agricultura i ramaderia, tot combinant la voluntat política de fer pedagogia amb el rigor i l’expertesa tècnica.

És per això que, com s’ha volgut destacar des de l’inici del procés de debat per part de la direcció col·legiada i al llarg de la conferència per part de diferents participants, el document aprovat serveix com a aportació catalana al congrés del Partir Verd Europeu i també com a aportació ideològica d’EV al referent polític que és Catalunya en Comú de cara a les eleccions municipals del 2023. El treball fet per aquesta primera conferència nacional d’EV serveix, també, com a suport polític i programàtic als i les nombroses militants ecosocialistes que integraran les candidatures municipals d’En Comú Podem arreu del país.

Fruit de la discussió territorial i sectorial prèvia a la Conferència, el document aprovat avui havia rebut una cinquantena d’esmenes que la ponència ha incorporat en la seva gran majoria, bé directament o per mitjà de transaccions. No obstant això, i després d’un ric debat de dues hores en comissions, el plenari de la conferència nacional ha votat i incorporat al redactat final vuit esmenes transaccionades que havien quedat vives. Amb les corresponents adaptacions i correccions d’estil, el document serà accessible al web d’EV.

Entre les 200 persones assistents, i assegudes a les primeres files de la sala d’actes, hi havia tota l’executiva i el president d’honor del partit, Joan Saura; els diputats de Catalunya en Comú al Parlament i al Congrés, respectivament, Joan Carles Gallego i Aina Vidal; exdiputats i exsenadors ecosocialistes com Joan Herrera, Joan Coscubiela, Marta Ribas, Laia Ortiz, Joan Boada, Salvador Milà, Marc Vidal, Bet Font, Víctor Gimeno i Jordi Guillot; l’alcaldessa de Santa Perpètua de la Mogoda, Isabel García, i nombrosos regidors i regidores de Catalunya en Comú, així com moltes altres cares conegudes, històriques o més joves, del PSUC, d’ICV i de l’espai dels Comuns.

Aquest fil roig, verd i violeta de continuïtat política l’ha volgut sintetitzar el coordinador ecosocialista Andreu Mayayo, durant el parlament de clausura de la conferència, anunciant l’homenatge que aquest 23 de novembre es farà, a Mataró, a la centenària militant Teresa Cortina Cirera, que el 1936 va participar amb només 13 anys de la fundació de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Des d’aleshores, Teresa Cortina ha estat successivament militant del PSUC, d’Iniciativa per Catalunya Verds i, en l’actualitat, d’Esquerra Verda.